CategoriesPríprava kávy

Ako si pripraviť chutné Latte

Latte ako ho v súčasnosti poznáme sa dostalo do nápojových lístkov v 50. rokoch 20. storočia. Najskôr ho ako cafe latte pripravovali v Taliansku, ako café con leche v Španielsku či cafe au lait vo Francúzsku. Avšak o najväčší rozmach sa postarala spoločnosť Starbucks, vďaka ktorej sa Latte stalo základom v severoamerických ponukách kaviarní. Prezradíme vám najlepší možný spôsob, ako si latte správne pripraviť.

Konkrétne nápoj s objemom 240 ml, ktorého cieľom je dosiahnutie rovnováhy espressa 1:3,5 s mliekom a penou. Ak chcete latte väčšie, všetko jednoducho zdvojnásobíme. Latte je dokonalé vtedy, ak vo finále obsahuje aj latte art. Podáva sa v 240 ml širokom porcelánovom pohári a nesmie byť teplejšie než 65°C.

Poďme na to

Prvým krokom je výber mlieka. Každý ma svoje obľúbené, no napeniť sa dá takmer každé. Lepšie je ale zvoliť odtučnené. Pri mliečnom nápoji,  akým je latte, bude stačiť aj plnotučné mlieko. Voliteľne môžete pridať aj 10% smotany, čo môže naštartovať chuťovú zložku latte ešte o niečo viac. Predhrejte stroj a taktiež svoj pohár, v prípade potreby vypláchnite vodou aj portafilter a vylejte do hrnčeka trochu horúcej vody. Po utretí portafiltru pridajte kávu do portafiltra v dvojnásobnej dávke 17 g. V závislosti od vášho prístroja je prijateľné rozmedzie od 14 do 19 g.

Ďalším krokom je stlačenie kávy. V skutočnosti nezáleží akou silou tlačíte, dôležitejšie je, aby bola káva v portafiltri dokonale vyrovnaná zo strany na stranu. Pripravte obyčajné espresso v dvojnásobnom množstve, t.j. 45-60 ml espressa. Po príprave každého šotu kávy nezabúdajte na vyprázdnenie a vyčistenie portafiltru. Latte nepotrebuje toľko peny ako cappuccino, len čo džbán dosiahne izbovú teplotu, pokračujte s parou. Ak používate teplomer, pripravujte ho až kým mlieko nebude mať okolo 62°C. Parnú tyč utrite vždy skôr, ako si mlieko nalejete. Verte, že tým predĺžite životnosť vášho kávovaru. Pripravte si svoj pohár na latte, vírivým pohybom nalejte espresso, aby ste zakryli boky pohára. Potom nalejte do šálky mlieko.

Nebojte sa vyskúšať aj latte art – zamerajte sa na správne miešanie napeneného mlieka s espressom tak, že ho rozlejete po celej šálke. Následne si svoje latte môžete vychutnať naplno. Prevládajúcu chuť má mlieko a espresso je len akýmsi dodatkom ku nemu. Nazdravie.