CategoriesNezaradené

Káva nie je len na pitie, s koláčmi robí doslova zázraky

DubovKáva je momentálne najpopulárnejším nápojom na svete. Preto sa niet čo čudovať, že sa využíva aj v gastronómii. Veľmi obľúbenou je najmä pri pečení koláčov, s ktorými dokáže robiť zázraky. Vybrali sme pre vás teda niekoľko zaujímavých receptov.

Kávové rezy

Ingrediencie

1 piškóta

5

kusy vajcia

5

polievkové lyžice kryštálový cukor

5

polievkové lyžice hladka muka

2

polievkové lyžice kakao

5

polievkové lyžice horúca voda

5

polievkové lyžice olej

čajová lyžička prášok do pečiva
krém

10

kusy bielka

400

gramov praskový cukor

3

balíky vanilkový cukor

625

gramov maslo + hera/helia
Ešte potrebujeme

1

balík piškóty(240gramov)

3

decilitre silnej kávy zrnkovej

1

deciliter rum alebo amaretto

1

polievková lyžica mletej kávy do krému
Na polevu

300

gramov horkej čokolády

50

gramov Cera

1

polievková lyžica olej

Piškóta

Pripravíme si dve kakaové piškóty z piatich vajec. Tie naj prv vyšľaháme s cukrom s cieľom získať bielu hmotu penovej konzistencie. Počas tohto kroku pridávame po lyžiciach vodu a olej. Zamiešame prášok do pečiva a kakao do múky a to postupne pridávame do vaječnej zmesi. Cukor vyšľaháme so žĺtkami, pridáme vodu s olejom. Do snehu následne zamiešavame metličkou vyšľahané žĺtka so zmesou múky, kakaa a prášku do pečiva. Piškóty pečieme na 200 stupňoch na papieri okolo 10 minút.

Krém

Z masla vyšľahaného s kopcovitou lyžicou cukru pripravíme penu. Správnosť šľahania spoznáme podľa svetlejšej farbe ako v pôvodnom stave. Neprestávame šľahať až kým nebude sneh teplý a získa hustú konzistenciu, Nad parou by to malo trvať 20-25 minút, v robote s indukciou asi 15 minút. Odoberieme dve kopcovité lyžice vyšľahaných bielok do misky a zamiešame s jednou polievkovou lyžicou mletej zrnkovej kávy.(tým potrieme piškóty pred daním krému). Do vyšľahaného masla postupne zašľahávame vychladnuté bielka. Z krému si odoberieme dve kopcovité lyžice na potretie vrchu zákusku a zmiešame s lyžicou kávy.

Na poliatie a na namáčanie piškót

Uvaríme si 3-4 deci silnej kávy.Na 3 deci vody kopcovitá polievková lyžica kávy.Ja používam mletú, zrnkovú kávu popradskú s obrázkom šľahačky lebo krásne vonia.Určite si zadovážte dobre voňajúcu kávu.Pridáme do nej rum alebo amaretto a osladíme tak aby chutnalo.Vychladíme.

Skladanie

Z kakaovej piškoty stiahneme papier a z druhej strany šupku.Ide dobre dole od stredu.Ak nejde, narušte povrch zúbkatým nožom.Dáme ju na plech/tácku, kde vieme že môžeme zákusok aj krájať.

Piškótu pokropíme kávovou zmesou s rumom. Nie premočiť, len pokropiť. Asi 5 polievkových lyžíc na to minieme. Ak chcete aj inú chuť ako kávovú v koláči, kľudne si ho natrite džemom. Ja ho nenatieram. Na pokropenú piškótu natrieme 1 kopcovitú lyžicu šľahaných bielok s kávou.Bude to úplne priesvitné, naozaj len potreté. Na to dáme krém, menej ako polovicu z neho. Detské piškóty namáčame do zmesi kávy a rumu a ukladáme ich tesne vedľa seba na krém. Stačí ich naozaj len na 2-3 sekundy namočiť a hneď vyberať. Ak budu moc mäkké, v zákusku nám spľasnú a nebude ich vidieť.

Na piškóty dáme zvyšok krému. Opatrne aby sa piškóty nepoškodili. Je dobré si krém pred tým prešľahať aby bol úplne mäkký. Druhú piškótu zbavíme šupky, pokropíme kávou s rumom a natrieme lyžicou zmesi šľahaných bielok s kávou. Chytíme za papier na pečenie a preklopíme na koláč. Nestiahneme ho. Zákusok dáme chladiť na aspoň 2-3 hodiny a zaťažíme niečím rovným. Ja dávam dosku lebo plechy mám krivé a na to dva litre mlieka. Čokoládu roztopíme s Cerou (alebo niečo podobné) a miešame. Aby sme ju mali peknú, treba ju miešať, keď je už teplá, primiešame olej. Na schladený zákusok natrieme krém čo sme si odložili, necháme chvíľu zatuhnúť a vylejeme čokoládu.

Kávovo orechový rez

Ingrediencie

Kávový krém
2 piškóty z troch vajec

7

kusy vaj.žltká

3

kusy vajcia

37

dekagramy pr.cukor

3

polievkové lyžice silnej tureckej kávy

40

dekagramy Hery
Bielkové cesto

7

kusy vaj.bielka

25

dekagramy pr. cukru

25

dekagramy nahrubo nakrájaných orechov

10

dekagramy nakráj.hrozienok

Cesto

Vhodné je upiecť dve svetlé piškóty. Na to potrebujeme 6 vajec (tri do každej piškóty).

Kávový krém

Vyšľaháme nad parou neprecedenú tureckú kávu (čo najsilnejšiu), práškový cukor, vaječné žĺtka aj celé vajcia. Po vychladnutí do zmesi pridávame vyšľahanú Heru (či niečo podobné). Odoberieme z krému dve až tri lyžice . Krém natrieme na piškóty a uložíme do chladničky.

Bielkové cesto

Nad parou vytvoríme tuhý sneh šľahaním práškového cukru a bielok. Pomaly pridávame hrozienka a orechy. Následne zmes nalejeme na plech. Ten by mal byť dostatočne vymastený a papier na ňom posypaný múkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre, no teplota musí byť nižšia (cca 130 stupňov Celzia). Po upečení ho necháme vychladnúť. Následne ho prevrátime na plytší plech odstránime papier a opatrne zosúvame cesto z plechu na piškotu s krémom ,ktorý sme si odložili do chladničky. Vrch cesta potrieme druhou polovicou krému a zakryjeme druhou piškótou opäť polejeme krémom a nakoniec čokoládovou polevou.

Kávové zrná

Ingrediencie

plnka

1

kus salko

10

dekagramy cukor

5

dekagramy kakao

1

kus hera (250gram)

1

kus maslo (250gram)

6

čajové lyžičky zrnková káva
Hmota na obalenie

20

dekagramy Cera

20

dekagramy práškový cukor

15

dekagramy sušené mlieko
Dokončenie

 

  čokoláda na poliatie

Plnka

Ide vlastne o jedinú inštrukciu – pripraviť plnku. Hmotu na obalenie si riešite individuálne. Kakao, salko a cukor premiešame do zhustnutia nad parou. Po dvadsiatich minútach pozorujeme ztuhnutie hmoty, následne ju necháme vychladiť. Prišľaháme Heru s maslom a na záver pridáme mletú kávu. Aby sme dosiahli dostatočnú hustotu a predišli hrudkám, pridajte po vyšľahaní hmoty maslo s Herou a premiešajte varechou. Plnku pripravujeme deň dopredu.

Vrátime sa k hmote na balenie. Ak sa tá trhá, pridávame Ceru. Pri nadmernej mäkkosti sa pridáva sušené mlieko. Ak umiestnime kávové zrná do hmoty, je nutné ju nechať uschnúť (napríklad v noci). Až na druhý deň polejeme čokoládou.

Tiramisu roláda

Ingrediencie

Korpus

6

kusy vajec

6

polievkové lyžice polohrubej múky (moja bola bezlepková, môže aj špaldová)

8

polievkové lyžice trstinový (kryštálový) cukor

1

kus vanilkový cukor

60

gramov masla
Náplň

250

gramov mascarpone

250

millilitrov šľahačková smotana (postačí aj 180ml)

1

kus vanilkový cukor

1

polievková lyžica praskový cukor
Dokončenie

1

čajová lyžička káva

100

millilitrov vody

1

polievková lyžica amareto (ja som nedávala)

Korpus

Roztopíme maslo a necháme vychladnúť. Žĺtka vymiešame s polovicou cukru do svetlej peny a primiešam k hmote múku. So zvyšným cukrom rozšľaháme bielka tak, aby sme dosiahli dostatočne tuhý sneh. Pre jeho lepší tvar sa hodí 1 centiliter octu či citrónovej šťavy. . Do žĺtkovej hmoty, pridáme časť snehu, rozmiešame zľahka ručne a postupne primiešame zľahka vyšný sneh. Časť hmoty na korpus pridáme k roztopenému maslu, následne primiešame zbytok hmoty. Korpus sa pečie pri teplote 180 stupňov Celzia asi štvrť hodiny, nezabudnite vystlať plech papierom. Ten odstránime z korpusu ešte počas jeho horúceho stavu a vytvoríme roládu. Tú necháme vychladnúť.

Krém

Šlahačku s cukrom a mascarpone rozšľaháme tak, aby vznikol hustý krém. Pozor si dajte na prešľahanie.

Plnenie

Počkáme kým nám vychladne korpus. Rozbalíme ho a pokvapkáme studenou kávou. Podľa chuti do nej môžeme pridať napríklad rôzne likéry, najlepšie mandľový. Krém roztrieme na korpus a vytvoríme roládu. Tú následne posypeme práškovým cukrom alebo kakaom a odložíme do chladničky kde stuhne. Mascarpone však dokáže udržať tvar rolády aj bez tohto kroku.

Smotanový trojboj

Ingrediencie

Piškóta

5

kusy vajcia

5

polievkové lyžice kryštálový cukor

5

polievkové lyžice hladka muka

5

polievkové lyžice horúca voda

5

polievkové lyžice olej

1⁄2

čajová lyžička prášok do pečiva
Krémy

800

millilitrov smotana na šľahanie

2

polievkové lyžice praskový cukor

50

gramov horká čokoláda

1

polievková lyžica kakao

3

polievkové lyžice mletá káva voňavá

100

gramov gaštanové pyré

24

kusy maslové sušienky neplnené

 

trocha rum

 

trocha Amaretto

2

kusy pochúťková smotana kyslá (a375 gram)

2

polievkové lyžice kakao

 

  tmavý džem

Piškóta

Ja som robila takto: Vajcia vyšľaháme s cukrom až do belavej penovej hmoty, keď už začne hmota rásť a belieť sa, pridávame po lyžiciach olej a vodu a stále šľaháme. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva a už len metlou opatrne zamiešavame do vaječnej zmesi. Ak nemáte výkonný šľahač, žĺtka treba vyšľahať s cukrom zvlášť, prišľaháme olej a vodu, bielka na sneh zvlášť vyšľaháme a potom do snehu zamiešavať metlou vyšľahané žĺtka so zmesou múky, kakaa a prášku do pečiva. Pečieme na papieri na pečenie na 200 stupňoch okolo 10-12 minút. Pozor na preschnutie. Na výrobu plnky odporúčame rastlinnú nesladenú smotanu na šľahanie. Osladenie je už len na vás, tuženie nie je nutné.

Kávová šľahačka

Zahrejeme 4 decilitre smotany na šľahanie spolu s dvomi polievkovými lyžicami mletej kávy. Práve po zahriatí káva ponúkne svoju chuť a arómu. Následne ju nezabudnite precediť a počkať na to, kým sa schladí. Pri dosiahnutí správnej teploty ju vyšľahajte s práškovým cukrom (asi jedna lyžica) a prišľahajte smotanu na šľahanie.

Gaštanová šľahačka

Ostrúhajte mrazené gaštanové pyré a nechajte ho roztopiť. Následne ho vyšľahajte so smotanou na šľahanie (1 deciliter). Uvarte tri deci kávy (asi lyžica do šálky), pridajte cukor, amareto a rum (podľa chuti).

Čokoládová šľahačka

3 deci smotany na šľahanie dáte zahriať s čokoládou a kakaom, pokým sa čokoláda nerozpustí. Nechajte stuhnúť niekoľko hodín. Vyšľahajte po prechladnutí a pridajte polievkovú lyžicu práškového cukru. Na záver zašľahajte ešte pochúťkovú smotanu.(Tú vodu z nej najprv vylejte).

Poskladanie zákusku

Už vychladenú piškótu pokvapkajte kávou s rumom a natrite na ňu tmavý džem. Na to nanesieme čokoládovú šľahačku a zarovnáme. Do vychladnutej zmesi kávy, amareta a rumu namočte maslové keksy a poukladajte v tesnej blízkosti vedľa seba na čokoládovú šľahačku. Následne nanesieme kávovú šľahačku a zarovnáme. Drobným sitkom posypeme kakaom a ozdobíme gaštanovou šľahačkou.